BUREN

STORLEK

En godkänd chinchillabur ska vara minst 0,5 kvadratmeter i bottenyta. Burens höjd ska vara minst 1 m, kortaste sidan minst 50 cm. Dessa burmått är för max 2 chinchillor. Vid grupphållning ska ytan ökas med 0,25 kvadratmeter bottenyta/djur. Buren måste ha en fast botten.

Chinchillor bör i största möjligaste mån hållas i sällskap av artfrände.

BOLÅDA

Det ska finnas bolåda/hus/bohåla i buren till chinchilla. Storleken ska vara minst 30x25 cm och 20 cm hög. Det ska finnas tillräckligt med bolådor/hus/bohålor att samtliga djur i buren har tillgång till dem samtidigt utan att konkurrens uppstår.

HYLLOR

Buren måste inredas med minst två hyllplan, så pass stora att chinchillan bekvämt kan ligga ner utsträckt. Personligen rekommenderar jag många fler än två hyllor. Dessa bör sitta så att chinchillan på ett bra sätt kan hoppa mellan dessa.

GRENAR

Att inreda buren med lite grövre grenar är populärt. Det hjälper chinchillan att hålla tänderna i bra skick genom att få gnaga. Du behöver inte heller byta ut hyllplanen lika ofta om det finns annat att gnaga på än just hyllorna.

SANDBAD

Chinchillor ska ha fri tillgång till sandbad. Det finns många olika märken på badsand. Jag rekommenderar WM (Witte Molen) badsand för chinchilla. Det som kan hända om man använder en sämre sand, en sand med korn som har väldigt vassa kanter är att pälsen blir söndersliten. En bra sand ska dra åt sig orenheterna som finns i pälsen. Inför utställning använder jag ibland ett par msk Blue Cloud sand i wm-sanden. 

HÄNGMATTA/HÄNGTUNNEL

De allra flesta chinchillor gillar att ligga i hängmattor/hängtunnlar. Jag rekommenderar de i fleece tyg.

MATSKÅL

En bra matskål är den varianten som man hänger på gallret. Dock kan man behöva fästa den med lite ståltråd. Ska man ha en skål stående så är det bästa om den finns på botten, då riskerar man inte att någon puttar ner den på sin burkompis.

VATTENFLASKA

Chinchillor ska inte ha skål med vatten. Vattenflaska i plast eller i glas är att rekommendera, de i glas går att hänga antingen på utsidan eller på insidan av buren. Dessa blir inte uppätna heller. 

Foder

Chinchillans basföda är hö. Bra hö är grönt, luktar gott och dammar inte. Dammigt hö är ett tecken på mögel. Bra hö för chinchilla är timotejhö/"hästhö", man ska undvika hö med klöver i pga gasbildning.

PELLETS

Jag rekommenderar "Mästers chinchillapellets", det innehåller det chinchillan behöver få i sig utifrån den kunskap vi har idag. Ger man chinchillan bra pellets behövs inga extra tillskott utav vitaminer, mineraler eller t ex havre. Andra pellets-sorter som fungerar är: Oxbow, Bello, Lottie och Carrier.

GRENAR

Som alla andra gnagare har chinchillan växande tänder. För att hålla dessa i form så kan man se till att chinchillan hela tiden har grenar att gnaga på. Här följer en lista över trädslag som är okey att ge till chinchilla:

Äpple
Päron
Pil
Rönn
Hasselnöt
Sälg
Alm
Bambu
Magnolia (Magnoliaceae)

Dessa ska man inte ge:

Körsbär
Plommon
Aprikos
Persika
Kastanj
Valnöt
Björk
Ek

HÖKUBER

Det finns många olika typer av hökuber/briketter. De vanligaste är utav alfalfa och timotej. Dessa kan man ge som ett kompliment till vanligt hö. De är även väldigt smidiga att ge i transportburen när man ska transportera chinchillor.

GODIS

Jag brukar inte ge mina chinchillor godis överhuvudtaget. Men om man vill ge dem en godisbit så rekommenderar jag en bit knäckebröd, johannesbröd eller torkat nypon.

KÖNSBESTÄMNING

Här följer bilder som gör det lättare att könsbestämma sin chinchilla.

Tack till Susanna/Lavender Chinchilla som lånat ut bilderna.

  • Hona, bäbis

  • Hona, vuxen

  • Hane, bäbis

  • Hane, vuxen